kykburs | Konular | Kitaplar

Yumlu Eğitim Kültür ve Bilim Araştırma Vakfı Bursu

YUMLU EĞİTİM KÜLTÜR ve BİLİM ARAŞTIRMA VAKFI Yumlu Vakfı, maddi imkanları nedeniyle yüksek öğrenimlerine devam etmekte zorluk çeken başarılı öğrenciler için burslar sağlamakta ve sağlanan imkanı desteklemek amacıyla sosyal gelişim konuları da dahil olmak üzere bursiyerlerine özel imkanlar yaratmaya gayret göstermektedir. Kısaca özetlenecek olursa; öğrenci merkezleri ve benzeri kuruluşların açılmasını sağlayacak tedbirleri belirlemek, eğitim ve öğretim alanında yapılacak araştırmaların hazırlıklarını yapmak, lisan kursları açmak, teknik geziler düzenlemek, bursiyerlere staj imkanı sağlayacak kurumları tespit etmek, bursiyerler arası birliğin sağlanabilmesi amacıyla yarışma, toplantı ve sportif faaliyet düzenlemek gibi birçok aktivite, bursları destekleyici unsurlar olarak kabul edilebilir. Yümlü Vakfının aşağıda genel hatları açıklanacak olan burs konularını hangi koşullarda alabilecekleri; ‘Çalışma Sistemi’ başlığı altında genel olarak incelenmektedir. Ancak detaylı bilgi için ‘Eğitim Hizmetleri ve Burs Yönetmeliği’ isimli dosyanın incelenmesini önermekteyiz. Lisans Eğitim Bursları: Vakıf tarafından verilen bursların temelini oluşturmaktadır.

Genel bir ifadeyle; üniversite ya da yüksek okul okuyan ve bu dönemlerinde maddi desteğe ihtiyaç duyan başarılı öğrencilere sağlanmaktadır ve karşılıksızdır. Yurtiçi lisans eğitim bursları hakkındaki detayları ‘Çalışma Sistemi’ bölümünde ya da ‘Eğitim Hizmetleri ve Burs Yönetmeliği’ isimli dokümanda bulabilirsiniz. Yüksek Lisans ve Doktora Bursları: Vakıf, üniversite ve yüksek okullarda devam zorunluluğu olan ve öğretim programı eğitim kurumları tarafından izlenen öğretim dallarında okuyan öğrenciler için karşılıksız burs sağlar. Yurtiçi yüksek lisans eğitim bursları hakkındaki detayları ‘Çalışma Sistemi’ bölümünde ya da ‘Eğitim Hizmetleri ve Burs Yönetmeliği’ isimli dokümanda bulabilirsiniz. Adaylık Koşulları: a) Öğretim Kurumlarının sınav yönetmeliklerine göre başarılı olmak,
b) Malvarlığı ve gelir durumuna göre maddi desteğe ihtiyacı olmak,
c) Kazanç getiren herhangi bir işte çalışmamak ve başka yerden ücret, burs ve kredi almamak,
d) Karakter açısından sağlam ve güvenilir olmak.


Yüksek Öğrenim Bursları için Başvuru Koşulları Yüksek Lisans ve Doktora Bursları için Başvuru Koşulları Yüksek Öğretim Kurumlarının ara sınıf öğrencileri, eğitim kurumlarından alacakları yüksek öğretim durumu belgelerini ve dilekçelerini, birinci sınıf öğrencileri ise mezun oldukları lise veya lise dengi okul müdürlüklerinden alacakları orta öğrenim durumu belgelerini ve dilekçelerini, kurumlarına gönderilen örneklere uygun olarak hazırlanmış şekilde Vakfa verirler.
Yurtiçi yüksek lisans ve doktora eğitimi için başvuracak adayların, vakfa vermeleri gereken belgeler şunlardır: a) Dilekçe: Uzmanlık dalı ve araştırma programı hakkında yazılı bilgi verilecektir.
b) Yüksek Lisans Bursu Adayları İçin:
Lisans (MML) öğrenimini bitirme derecesini veya yüksek lisans öğrenimine kabul ve kayıt olduğunu gösterir Dekanlık yazısı
Doktora Adayları İçin:
MML ve MMLS öğrenimlerini bitirme derecelerini ve doktora öğrenimine kabul ve kayıt olduğunu gösterir dekanlık yazısı.
c) Tez yürütücüsü profesör tarafından hazırlanmış tavsiye mektubu ve adayın ilmi araştırma programı.
d) Nüfus cüzdanı sureti, ikametgah, adli sicil belgesi ve başarı durumunu gösteren belge.
e) Taahhütname ve kefaletname.
f) Adayın başarı durumu ve karakteri hakkında iki profesöründen alacağı tavsiye yazısı.

Yurtdışı Bursları Yurtdışı Bursları, yalnızca yüksek lisans için ve lisans eğitimini Yümlü Vakfı’nın bursu ile tamamlamış olan bireylere sağlanmaktadır. Bu ön koşulları karşılayan bursiyerler, üniversite ya da yüksek okulunu üstün başarı ile tamamlamış ve lisan biliyor olmaları durumunda başvurabilmekte ve Vakıf tarafından en uygun görülen adaylar arasından seçilmektedirler. Vakıf tarafından sağlanan burslar içinde yurtdışı bursları karşılıklıdır. Yurtdışı bursları için başvuru koşulları hakkındaki detayları ‘Çalışma Sistemi’ bölümünde ya da ‘Eğitim Hizmetleri ve Burs Yönetmeliği’ isimli dokümanda bulabilirsiniz. Adaylık Koşulları: a) Üniversite veya Yüksek Okulu ‘Yümlü Vakfı’ öğretim bursu ile tamamlamış olmak.
b) 30 Yaşından büyük olmamak.
c) Üniversite veya yüksek okullardan en az iyi veya eşdeğerde diploma ile mezun olmak. (10 üzerinden en az 7,5. 20 üzerinden en az 15. 4 üzerinden en az 3′lük genel not ortalamasına sahip olmak).
d) Yurtdışında ailesinin imkanlarıyla öğrenim yapamayacak durumda olmak.
e) Gidilecek ülkenin dilini, öğrenim görebilecek düzeyde bilmek. (İngilizce, dil bilgisinin yeterli olması için, adayların TOEFL sınavından en az 550 puan almaları gerekir). İngilizce öğrenim yapacakların mesleki bilgilerinin yeterliliği, İşletme Yönetimi dalında (GMAT): mühendislik ve sosyal bilimler dallarında ise (GRE) testleriyle ölçülür. Bu test sonuçlarına göre; adayın sınava katılmış olanlar içinde ilk %50′ye girebilmesi gerekir.

Diğer dillerde öğrenim görecek olanlar, gidecekleri ülkelerdeki dil öğrenimine gerek kalmadan yüksek lisans yapabileceklerini, gidecekleri memleketin dilini konuşan ülkelerin Kültür Ataşeliklerinden veya varsa Kültür Merkezlerinden alacakları belgelerle kanıtlarlar.)
 Başvuru: Yurtdışı bursları için başvuracak adayların kendilerinin hazırlamaları ve Vakfa göndermeleri gereken belgeler aşağıdaki gibi listelenmiştir: a) Müracaat formu.
b) Diplomanın tasdikli örneği.
c) Yüksek öğrenim süresince alınan dersleri, notları ve başarı ortalamasını gösteren tasdikli belge.
d) Nüfus kağıdının tasdikli örneği ve adli sicil belgesi.
e) İki adet vesikalık fotoğraf.
f) Sağlık Raporu.
g) İki öğretim üyesinin referans mektupları.
h) Bu öğrenimi ailenin geliri ve imkanlarıyla yapamayacaklarını gösterir belgeler.


Afetlere Özel Burslar Vakıf, yıllık kontenjanından bağımsız olarak; olası bir afette geçimini sağlayan velisini kaybeden öğrencilere, ya da çalışamayacak duruma gelen ailelerin yüksek öğrenim kademesindeki çocuklarına, yapılacak müracaatlar değerlendirilerek karşılıksız burs sağlar.
Engelli Bursları
Vakıf, çeşitli nedenlerle sakat kalan kişilerin topluma kazandırılması ve hayatlarını onurlu bir şekilde devam ettirebilmeleri için bir eğitimden geçmeleri gerektiğine inanarak, her yıl başarılı ve yetenekli engellilere her eğitim kademesi için, yüksek öğrenim kademesine karşılıksız burs verir. Her yıl bursiyer sayısının %10′una kadar öğrenci için ayrılan bu burslarda bursiyerlerin seçimi, Kurucular Kurulu ile Sakatları Koruma ve Sakatlar Derneğinin göstereceği adaylar arasından yapılmaktadı.


Özel Burslar
Her yıl Vakıf tarafından tespit edilecek burs sayısının %10′unu geçmemek ve Kurucular Kurulunun üyelerinin teklifi üzerine her eğitim kademesi için bu yönetmelikte öngörülen koşullar aranmaksızın özel burslar verilebilir. Bu bursların koşulları, Mütevelli Heyet tarafından tespit edilmektedir.
Üçüncü Şahıs Bursları
Vakıf, ‘Eğitim Hizmetleri ve Burs Yönetmeliği’ içerisinde belirtilen konular ile burs miktarlarına uymak kaydıyla ve belirli sayıda tutulmak koşuluyla adlarına burs vermek isteyen özel ve tüzel kişilerin isteklerini yerine getirmektedir.


1 yorum

Burs başvurusu

Ben Gözde GÜRCAN. İTÜ Endüstri Ürünleri Tasarımı bölümünü bu yıl kazandım. Hazırlık öğrencisiyim. Babam çalışmıyor. Annem işçi olarak çalışıyor.Bir kız kardeşim var.İlköğretim 3.sınıfa geçti. Yumlu Eğitim ve Kültür ve Bilim Araştırma Vakfı bursuna başvurmak istiyorum.

24.08.2015 - Gözde GÜRCAN